Wist u dat? – Huisartsenpraktijk Bongers – Zeewolde
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Bongers
Horsterweg 38 3891EV
Zeewolde

Wist u dat?

 • Wist u dat de opzet voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhals kanker sinds enkele jaren aangepast is? Als u een afspraak maakt voor het uitstrijkje dan zal de assistente het uitstrijkje maken, zoals u dat gewend bent. Maar in het laboratorium zal eerst bepaald worden of het HPV virus aanwezig is.
  Is dit niet aanwezig dan wordt er verder niets nagekeken, omdat de kans dan heel klein is dat er foute cellen zijn. Is het HPV positief dan worden de cellen verder nagekeken.U kunt ook een thuistest aanvragen  voor het bepalen van het HPV virus. Draagt u geen HPV virus dan hoeft u ook geen uitstrijkje( tenzij er klachten zijn van tussentijds bloedverlies of bloedverlies na geslachtsgemeenschap).Is de test positief dan krijgt u een brief waarin u gevraagd wordt om een afspraak bij uw huisarts te maken voor een uitstrijkje.U wordt uitgenodigd in het jaar dat u 30 wordt. Vooral in deze vroege jaren is het uitstrijkje belangrijk, omdat dan het HPV virus het meest actief is. Je hoeft dan nog geen afwijkingen te hebben, maar je wordt dan wat vaker gecontroleerd als je positief bent. Voor meer informatie: https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/baarmoederhalskanker/

 • Wist u dat er regels bestaan voor het schrijven van “briefjes”? De eigen huisarts mag geen verklaringen schrijven voor scholen of werk over de ziekte of over de verwachte duur. Dat mag een school of werkgever ook niet eisen. Ook schrijft de huisarts geen briefjes voor de woningbouwvereniging voor urgentie bij het toewijzen van woningen. Op de website van de vereniging kunt u zelf urgentie aanvragen en indien er een medische reden is kunt u dit zelf aangeven en uw huisarts vermelden. Dan kan daar indien nodig informatie opgevraagd worden. Waarvoor en wanneer een huisarts een briefje moet / kan meegeven vindt u terug op https://verwijsafspraken.nl
  Voor meer informatie over dit onderwerp zie: Geneeskundige verklaring | KNM .

 • Waarom is de HPV vaccinatie zo belangrijk? Uitleg over het HPV vindt u hier: https://www.huisartsenpraktijkbongers.nl/wp-content/uploads/sites/612/2022/06/Waarom-is-de-HPV-vaccinatie-zo-belangrijk.docx                                                                                                                                               .
 • Herhaalrecepten kunnen besteld worden via het portaal of via de praktijkmail. Omdat ook de apotheek het vaak moet bestellen kunt U ze na 2 werkdagen ophalen bij uw apotheek. Heeft u vergeten te bestellen en zit u zonder medicatie bel dan de assistente en haal het recept op de praktijk af. Dit is alleen voor noodgevallen. Noteer in uw agenda wanneer het tijd is om te bestellen of regel het via de herhaalservice van de apotheek.
  .
 • Weet u wat er allemaal onder het eigen risico valt? Kijkt u dan eens op deze website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/campagnes/vraag-en-antwoord/eigen-risico-zorgverzekering
  .
 • Bent u nieuwsgierig naar wie er allemaal gevestigd zijn in ons nieuwe medische centrum, kijkt u dan eens op de algemene website van ons centrum www.mcwaterland.nl
  .
 • Wij het fijn vinden als u adreswijzigingen, verhuizingen, scheiding en geboortes etc. telefonisch aan ons doorgeeft. Wij kunnen dan nog een aantal vragen met u doornemen.
  .
 • Het patiëntenportaal heel handig is om aan foto’s van bijvoorbeeld verdachte plekjes en wondjes aan uw huisarts te sturen. Rechtsboven deze pagina vindt u het icoontje Patiëntenomgeving, hier kunt u heel makkelijk een account aanmaken.
  .
 • Dat wij een praktijkondersteuner hebben om te praten met kinderen. Dus als het even niet zo lekker gaat thuis of op school is Charlotte er op woensdagmiddag om de week om te praten en om te kijken welke hulp er verder nodig zou zijn. Een afspraak maken kan via de assistente. Charlotte is orthopedagoog en werkt ook voor Psychologen Praktijk Putten.